Specials | Ritverslag: Stefan Elgers naar DK

Nieuws insturen of sugessties voor een mooie reportage?

redactie@v8power.nl
Whatsapp: 06 27 397 760

December 2011, Normaal de tijd van koude temperaturen en vaak sneeuw. Dit jaar is het compleet anders. Temperaturen boven nul en zelfs zon. Ondergetekende mocht de fraaie Scania R500 van Stefan Elgers meenemen naar de show in Brabanthallen, Den Bosch. 

Na het hele Showgebeuren in de Brabanthallen aldaar zou ik de trekker weer mee terugnemen naar Hellevoetsluis en onderweg een containerchassis oppikken. Maar na een aantal keren contact gehad te hebben met Stefan bleek dat er een spoedritje naar Denemarken in de toverhoed zat. Geen enkel probleem  ik had toch vakantie en Denemarken is altijd een leuke bestemming. Trekker onderweg afgetankt en in Hellevoetsluis de semi-dieplader aangekoppeld. Deze was al gedeeltelijk geladen met een lang stuk  ponton dat duikers moeten laten afzakken tot 46m diepte.  In Rotterdam laten we nog een krat met speciale zakken en in de Lier laten we bij Marcel Vreugdenhill even het een en ander goed zetten op de dieplader. De fraaie Scania met kraan heeft geen moeite met het ponton en vlot zijn we weer op weg. Onderweg naar boven laden we in Anna Paulowna nog 2 stalen H-binten van 8meter lengte. Dus via de Afsluitdijk over Groningen het diepe donkere land van onze Oosterburen in. Gelukkig is de Scania van Stefan voorzien van extra verlichting en zeker op de polderweggetjes erg prettig! De Scania is voorzien van alle denkbare luxe. Zoals blokverwarming en een luchtgeveerde vooras. Zeker met de as van de sleper omhoog voelt de Vabis met het witte stuur aan als een touringcar. Ook de stereo is er eentje van het betere kaliber  en omdat Stefan en ik dezelfde muzieksmaak hebben word daar dankbaar gebruik van gemaakt! We komen mooi schoon aan op Padborg en bij de Route 45 besluiten we even te douchen en een bak koffie te doen. 
Daar begint het inmiddels te miezeren en na een kleine fotoshoot met wat lokale liefhebbers aldaar knallen we door Denemarken in. Het is inmiddels goed gaan regenen en behoorlijk donker.
We bereiken de haven van Esbjerg en na even een ouderwetse kaart te hebben geraadpleegd vinden we onze bestemming snel. De mannen van de losploeg staan al te trappelen van ongeduld.

De boot zelf heeft een grote kraan en met een paar hijsjes zijn we leeg. Na een welverdiende kop koffie krijgen we nog een korte rondleiding op deze boot. De boot is state of the art want er zit een hele duikcel op. De duikers zitten 28 dagen in deze cel en kregen helium met zuurstof. Na even contact gehad te hebben via de radio met deze duikers klinken ze dan ook als de Smurven. Papieren zijn inmiddels getekend en we rijden weer naar Padborg om onze 9 uur rust erop te zetten. Na een hapje, drankje en The Hangover 2 vallen we in een diepe slaap. In het holst van de nacht en met grote windvlagen stuur ik de Vabis weer een donker Duitsland in. Even is het een beetje spoken op de brug bij Borgstedt maar daarna is het weer lekker laagvliegen. Hamburg en Bremen weer vlot voorbij en blij Cloppenburg duiken we de alom bekende 213 over om bij Hollenstedt de passen te wisselen. Bij Hovotrans in Klazinaveen doen we weer even douchen en ontbijten. Laatste stukkie naar huis rijd Stefan weer naar De Lier om trailer in te leveren en kan die  z`n eigen klaarmaken voor een rit naar Algeciras in Spanje met een een anker van 12 ton. Het was de bedoeling om die op te pikken in Rotterdam alleen was er nog geen dieplader. Dan met losse trekker naar Hellevoetsluis waar de rit voor mij eindigt. Was weer een super leuk trippie en met een fijne dikke Scania.

Tekst & foto`s : Niels van Duijvenboden


Reacties